A kézi csapat autójára is ráfér néha az olajcsere, de honnan vegyünk?

A csapat edzőjeként az én feladatom nem csak a játékosok képzése, és formában tartása, de a járműveinké is. Igen, többes szám. Két kisbusszal rendelkezik a csapat, pont azért, mert néha hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatban észrevenni, hogy ha probléma van az egyikkel, szóval a másik mindig ott van tartalékba. Plusz, ha épp olyan meccsre megyünk a szülőket is, vagy legalábbis a kettő közül egyet, el tudunk vinni magunkkal. Nem mintha a csapat szűkölködne szurkoló táborban, de így nekik is jobb.

Szóval mi van akkor, ha az autókra rá fér a karbantartás? Autósboltok persze mindenhol vannak, de az elmúlt időszak megpróbáltatásai miatt elszoktam a személyes nagy bevásárolgatástól, így az interneten kötöttem ki. Egészen pontosan egy webshop-nál. Ez pedig a következő linken található, négy autósbolthoz köthető webshopon volt. Itt aztán az ember tényleg mindent megtalálhat, ami egy autó karbantartásához szükséges. Na jó, talán magukat az alkatrészeket leszámítva. De tekintve, hogy ez az oldal és a hozzá kapcsolódó autósboltok főként motorolajjal és egyéb adalékokkal foglalkoznak, nem pedig alkatrészekkel, vagy mondjuk autógumikkal, én ezt egyáltalán nem találom hátrányuknak.

Na, de akkor a lényegre, mit is árulnak itt pontosan. Ahogy már említettem olajat, pontosabban motorolajat, abból is kilenc fő fajtát, amik különböző járművekre, vagy részekre használandóak. Ezek pedig a következőek: személygépjármű, motor, teherautó, váltó-, kerti gép-, vízi jármű, hidraulikai, ipari és mezőgazdasági olajok. Ezeken belül természetesen a járműtől függően lehet válogatni a különböző minőségű olajok nagy választéka között. És természetesen ezekből is van különböző márkájú és kiszerelésű olaj is, attól függően, kinek mik az igényei. A mi buszainkba 10W-40-es olaj kellet, így ott keresgéltem, és tekintve, hogy egyből kettőre, így inkább nagyobb mennyiségben rendeltem belőlük.

A következő nagy kategória az adalékok, ezen belül is vannak alkategóriák: motor, gáz és benzin adalékok; szervokormány adalékok, automataváltó adalékok, hűtőrendszer adalékok, és biztos van egy-két kategória, amit most kifelejtettem, de mind már említettem az oldalukon mindent meg lehet találni, ami esetleg érdekelheti az embert.

autósboltok

A szűrők között is nagy a választék, legyen az olaj, por vagy légszűrő, bár sok esetben talán az olajszűrő a legkeresettebb ebből a kategóriából. Olyan ember lévén, aki por és pollenallergiás, azt kell mondjam a porszűrő is rendkívül hasznos elem, amit beszerelhetünk egy autóba. Természetesen nem csak autókhoz tartozó szűrőket lehet rendelni innen, hanem motorkerékpárokhoz tartozó szűrőket is, ezekhez viszont nem igazán értek így a közvetlen forrásból lenne legcélszerűbb informálódni.

Az ápolás és karbantartás kategória is tekintetbe veszi nem csak az autókat, hanem a motorkerékpárokat és a bicikliket is. Természetesen az autók esetében a külső és belső ápolás két külön alkategóriába tartozik, így is megkönnyítve a vásárló dolgát. Szerény véleményem szerint ezek a kisebb tisztítószerek kiváló ajándékot is képezhetnek egy-egy neves alkalom esetén az ember feleségétől vagy lányától. Úgyis mindig azt hallgatom tőlük, milyen nehéz a pasiknak ajándékot adni, szóval célzó jelleggel elküldtem az asszonynak az oldal címét. Hátha a húsvéti ajándékozásban megkönnyítem a dolgát. Legalább olyat kapok, ami hasznos is és ami érdekel is.

Még az egyéb kategóriát találtam nagyon érdekesnek, bár, akinek gyertyára vagy specifikusan Shell olajra van szüksége, az nyugodtan nézzen körbe a fennmaradó három kiemelt kategóriában is. Szerencsére ezúttal nekem nem volt szükségem se a személyautóba, se a két buszba gyertyára, így azokat kihagytam, az olajat pedig már beletettem a kosárba. Az egyéb kategóriában tehát fagyállót lehet például válogatni, de ablaktörlőt, tömítőt és autó takarót is lehet itt találni, azoknak, akiknek ilyesmire lenne szüksége. Én gondolkoztam egy takarón az épp szolgálaton kívül lévő buszra, de aztán meggondoltam magam. Mert ugyan olajcserére, és az ehhez hasonló rutin munkára a csapatnak ugyan van pénze, de egy takaró már meghaladná a büdzsénket. Azért az ötletet nem teljesen vetettem el, csak betettem az “erre gyűjteni kell” kategóriába a kisokosomban. Amit pedig félig humorosnak, félig pedig nagyon tudatosnak találtam, az az volt, hogy egy személyes higiénia al-fület is kialakítottak, ahonnan maszkokat lehet rendelni, ha valakinek esetleg nem akadna elég.

Na, de mi van a szállítással. Egy kicsit megijedtem, mert először csak a négy pesti címet vettem észre, ami a tényleges autósboltokhoz tartozik. Ugyan oldalt meg volt adva, hogy a szállítási költség hogyan alakul, de akkor hirtelen valamiért az ötlött a fejembe, hogy mi van, ha ez csak Pest területére vonatkozik, vagy valami. Szerencsére azonban a kétkedésem teljesen alaptalan volt. Természetesen az egész ország területére szállítanak, az oldal jobb felén megadott információk szerint. Tehát: tíz ezer forint alatt a szállítási költség 1500 forint, míg tíz ezer és húsz ezer forint között 750 forint, húsz ezer forint fölött pedig ingyenes a kiszállítás. Szóval itt érdemes évente-félévente egy-egy nagy bevásárlást tartani, így nem kell majd szállítási költséget fizetni. Persze vannak olyanok, mint én, akiknek lelkiismeret furdalása van, ha nagy összeg tűnik el a számlájáról vagy a zsebéből, de ilyenkor jobb, ha az ember összeszorítja a fogát, mert visszamenőleg bizony ez a gazdaságosabb. Persze, nem mintha ezer ötszáz forint akkor nagy költség lenne egy közel tízezer forintos rendelésért. Jaj, és amit még elfelejtettem, hogy egy-egy rendelésnek nem szabad meghaladnia a 20 kg-ot, mert akkor külön csomagnak számít, szóval a szállítási díjat is külön mérik. Azonban, ha jól emlékszem, a kosár méri mind a szállítási költséget, mind pedig a csomag tömegét, szóval nem kell kétségbeesni senkinek.

És akkor ami még hátra maradt, az a fizetés. Hogyan lehet náluk fizetni? Postai utánvét esetében lehet készpénzzel is fizetni (legjobb tudomásom szerint most már a postánál is lehet bankkártyával is fizetni, de persze jó ha az ember előkészíti a készpénzt is), illetve természetesen előreutalással a webshopon keresztül. Elállni a szerződési feltételektől a szállítást követő nyolc napban lehet, melynek esetében a webshopnak harminc napon belül vissza kell térítenie a vételárat, de ebben az esetben a visszajuttatás költsége az ügyfelet terhelni.

Én ezeket a feltételeket teljesen korrektnek találtam, szóval bátran megrendeltem a szükséges olajat, és utánvétellel kértem a szállítást. Ugyan semmi problémám a kártyás fizetéssel, de azért a paranoiám néha előbukkan. De a szállítás és a termékek is a legnagyobb rendben megérkeztek, úgyhogy én csak ajánlani tudom ezt az oldalt, ha az autód vagy a motorod karbantartásában kell valami anyag, ide biztos megéri benézni.

Remélem a kedves olvasó is olyan hasznosnak találta ezt a posztot, mint amilyennek én azt megírni szántam. A legközelebbi viszont látásig, és vigyázzatok magatokra ezekben a veszélyes időkben.