Lemaradtam a győztes gólról

Mind a két fiam sportol, aminek nagyon örülök. Nagyobbik, Áron kosárlabdázik kisebbik pedig kézilabdázik. Legutóbb kisebbik fiam, Dani meccsén voltam Veszprémben. Minden egyes meccsre elmegyek velük, nem hagytam ki még egyet sem, Óriási élmény látni, hogy a gyermekem a csapat fontos része, szeretik a többiek, jól érzi magát. Jó látni, hogy csapatban gondolkodik, kooperál a csapattársaival, taktikázik. Nagyon okos fiú, a többiek hallgatnak a véleményére. Különösen szeretem a haza vezető utat, amikor Dani részletesen beszámol nekem az élményeiről, tapasztalatairól, akár nyertek akár veszítettek aznap. Boldogan hallgatom, miközben nyugalommal vezetek haza. Mind a két fiam nagyon büszke anyukává tesz engem.

Ezen a veszprémi meccsen szokás szerint feszült idegekkel figyeltem a fiúk minden mozdulatát. Ha sikerül elkapnom a tekintetét, mindig nagyon széles mosollyal integetek neki, amit hála az égnek boldogan fogad. Lehet, hogy még egy kis lendületet is tudok neki adni ezzel az apró mozdulattal.

Már közeledtünk a meccs végéhez, a fiuk nyerésre álltak. Nem szoktam elkiabálni semmit, vagy elbízni magam az eredménnyel kapcsolatban, de tudtam, hogy ez a meccs az övék lesz.

Arra lettem figyelmes, hogy a mögöttem lévő sorban néhány hölgy, gondolom a kis kézis fiúk kísérői vagy anyukái lehettek, valami napelemről kezdtek beszélgetni. A beszélgetésből kihallottam, hogy a napelemek ára a téma és megkérdeztem esetleg becsatlakozhatnék-e én is. Azonnal mondták, hogy persze, menjek csak közelebb és beavattak mi is a téma. Az egyik hölgy éppen azt mesélte a többieknek, hogy mennyire meg vannak elégedve a napelemükkel, milyen sokat tudnak rajta spórolni. Elmesélte, hogy három éve rakattak a házukra néhány napelem panelt, mert energiatakarékosabban akartak élni és kiszámolták, hogy mennyi pénzt tudnak megspórolni idővel és, hogy hány év alatt fog megtérülni a napelemek ára. Azt is lelkesen mesélte, hogy már három éve semennyi villanyszámlát sem fizetnek, sőt egy éve sokat spórolnak a gázszámlán is, szintén a napelemeknek köszönhetően, mert lecserélték a fűtést elektromosra. Átlagosan 10 év szükséges, hogy visszajöjjön a napelemek ára, de a hölgy szerint nekik nem telik majd bele 8 évbe sem. Szóval nekik nagyon megérte. De mindenkinek meleg szívvel ajánlja a napelemet, mert egyre olcsóbb az egész project, a villanyszámla pedig egyre magasabb az évek múlásával. Ebben igaza van, én is egyre többet fizetek, pedig ahogy a fiúk nőnek, egyre tudatosabban oda tudunk figyelni az energiatakarékosságra. Mesélt még arról a teljesítménygaranciáról, amit kaptak a Sharp Solar napelemek gyártójától. Ez a garancia biztosítja, hogy még 25 év múlva is 80%-on fognak működni a napelemeik, ami valljuk be nem kis teljesítmény.

Egyszer csak az egész közönség hangosan felkiált, tapsol és ujjong. Gól! Nyertek a mi fiaink. Hirtelen visszanézek és nem hiszem el, amit látok, vagy épp amit nem láttam. Pont Dani dobta be a győztes gólt és én nem figyeltem, annyira belemerültem a napelem témába. Csalódott voltam, de Dani arcán az őszinte boldogságot látva, kicsit jobb kedvem lett.

A kocsiban szokás szerint Dani mindent elmesélt. Én bocsánatot kértem tőle, amiért nem láttam a győztes gólját, mert másra figyeltem, de Dani egyáltalán nem volt mérges. Megnyugtatott, hogy ez csak egy találat volt, és amúgy is vissza tudom majd nézni felvételről és amúgy is minden egyes meccset szemrebbenés nélkül nézek végig. Nagyon aranyos kisfiú. Én is elmondtam neki nagy vonalakban, miről beszélgettünk a nézőtéren. Meglepődöm ilyenkor, hogy milyen okos gyerek. Hozzátette, hogy ez a napelem nagyon jó dolog, mert a környezetet is védjük vele.