Napelemes rendszer telepítéséről beszéltünk a kézilabdás csapattal

Nagyon szeretem a kézilabdát, kiskorom óta űzöm ezt a sportot. Jelenleg is aktív sportoló vagyok, igaz csak amatőr szinten. Van azonban a baráti társaságban egy kisebb csapat, akikkel szívesen járunk el kézilabdázni, így mostanában velük élem ki ezt a szenvedélyemet. Jó kis társaság, nagyon szeretem őket. Általában az edzések után sem széledünk szét rögtön, hanem beülünk a kedvenc helyünkre levezetésként, hogy egy tea vagy üdítő mellett ki-ki elmesélje, mivel foglalkozik éppen. A jómúltkor egészen furcsa témát dolgoztunk fel, ugyanis a napelem megfelelő telepítéséről és a szakszerű telepítés feltételeiről beszélgettünk.

Ez is egy olyan téma, ami mindig is mozgatott, és amikor kiderült, hogy az egyik kézis srác épp most vágott bele egy napelemes projektbe, elkezdtük erről kérdezgetni. Még egy oldalt is ajánlott, hogy hol tudunk utána nézni a témának, mégpedig ezt: napelempalyazatok.hu/blog/a-napelemek-szakszeru-telepitese-feltetelei. Ahogy hazaértem, fel is kerestem az említett oldalt, és nagyon hasznosnak ítéltem meg mindent, amit ott találtam. Így most veletek is megosztom az onnan összegyűjtött tudást, hátha hasznos lehet, ha ti is épp napelemek telepítésén gondolkoztok.

A napelemek telepítésének három legnagyobb rákfenéje van: a tetőszerkezet, az ingatlan elhelyezkedése, és az árnyék. Az oldal szerint mindegyik kritikus pont. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szakember végezze el a helyszíni felmérést, mielőtt belevágtok a telepítésbe. De vegyük is át szép sorjában. A tetőszerkezetre azért érdemes odafigyelni, mert bizony a napelemeknek súlya van, és nagyon fontos, hogy megfelelő állapotban legyen a tetőszerkezet ahhoz, hogy elbírja ezt a plusz terhelést. Másrészt pedig az sem mindegy, milyen a tető dőlésszöge, erre is figyelmeztet az oldal. Általában akkor járunk jól, ha a dőlésszög minél közelebb esik a merőlegeshez. De a napelempalyazatok.hu/blog/a-napelemek-szakszeru-telepitese-feltetelei szerint már egy 25-45 fok közötti dőlésszög is megfelelő lehet a telepítéshez.

Az ingatlan elhelyezkedésének vizsgálatakor értelemszerűen nagyon fontos, hogy olyan tájolású legyen az ingatlan, amely lehetővé teszi, hogy sok fényt kapjon. Így a napelempalyazatok.hu egyértelműen a délkeleti vagy délnyugati fekvésű ingatlanokat tartja alkalmasnak erre a célra. Ezt is érdemes ellenőrizni tehát a telepítés előtt. És mivel a napelemek legnagyobb ellensége az árnyék, azt sem árt megnézni, milyen a leárnyékoltság az ingatlanon. Érdemes a jövőre is gondolni: vajon előfordulhat-e olyan építkezés, beruházás a közelünkben, ami miatt javarészt leárnyékolódna az ingatlanunk? A napelembe való befektetés ugyanis hossz távú projekt, ezért nagyon fontos, hogy ilyen formán előre gondolkodjunk a projektről. Remélem, tudtam segíteni mindezzel – nektek milyen infóitok vannak a napelemek szakszerű telepítéséről?