Mit tehetünk egy foggal gyökérkezelés után?

A kézilabdázás már kamaszlány korom óta az egyik legnagyobb szenvedélyem. Jó, most sem vagyok olyan öreg, de azért azt már nem tudom vállalni, hogy heti 3 edzésen részt vegyek. Így most egy 35+-os csapatban vagyok védő, és azt kell mondanom, tökéletesen elégedett vagyok a mennyiséggel. Nem versenyzünk, nem hajtjuk magunkat, egyszerűen csak a játék öröméért csináljuk a lányokkal. Viszont ami múltkor az edzésen történt velem, az teljesen váratlanul ért. A csapattársam kicsit elbénázott egy passzt, és telibe találta az arcomat. Máskor is történt már ilyen, ezzel önmagában semmi gond, csakhogy most az ütközés következtében iszonyatosan elkezdett fájni az egyik fogam. Olyannyira, hogy abba is kellett hagynom aznapra, le kellett ülnöm kicsit. Ami még rosszabb: másnapra sem javult.

A férjem harmadnap este már nagyon kezdett aggódni, és azt javasolta, hogy feltétlenül keressek fel egy fogorvost, mert itt komolyabb lehet a baj, mint gondolnánk. Elő is vette a laptopját, és elkezdett keresgélni, hogy hol találhatnánk itt, Budapesten olyan fogászatot, ahol megfizethető áron, de szakszerűen el tudnak látni, és nem fél év múlvára kapok időpontot. Több helyet is megnéztünk, ám végül a fogorvosbudapest.info bizonyult a leginkább szimpatikusnak. Itt nem csak egy komor, egyszínű weboldal fogadott minket, hanem egy barátságos, bizalomgerjesztő, de mindenek előtt végtelenül szakszerű és mindemellett közvetlen bemutatkozás, sok leírással, tartalommal. Más fogászatok csak pár sort írnak arról, hogy hol és mikor lehet őket elérni, ezzel szemben a fogorvosbudapest.info még blogot is vezet a különböző felmerülő kérdésekről. Kissé féltem tőle, hogy ha ennyire és ilyen tartósan fáj, akkor gyökérkezelés lesz a vége, arról pedig nem sok jót hallottam. Olyan rémhírek is terjengenek, hogy gyökérkezelés után csak pár évig tartható meg egy fog, aztán ki kell húzni. Tény, ott és akkor eldöntöttem, hogy náluk kérek időpontot, de azért elég sok feszültség maradt bennem így is.

gyökérkezelés után

A klinikáról rövid időn belül felkerestek, és szerencsére nem sokkal későbbre volt is egy szabad időpont. Meg is beszéltem a munkahelyemen, hogy emiatt aznap kicsit korábban elmegyek. A fogorvosi székbe nem kevés félelemmel ültem be, pedig engem aztán nem sok mindennel lehet megijeszteni. Az orvos ellenben, aki vizsgált, végtelenül kedves és megnyugtató volt, mindent elmondott, amire csak kíváncsi voltam, viszont azt állapította meg, hogy bizony, sajnos az egyik hátsó fogam a ludas, és gyökérkezelni kell. Itt valószínűleg látta, hogy minden vér kifutott az arcomból, mert hirtelen felrémlett bennem minden, amit erről az eljárásról hallottam. Hebegve kérdeztem meg, hogy igaz-e a sok pletyka, de a doki csak mosolygott, és megkérdezte, hogy elmagyarázza-e, miről szól, és mi a teendő gyökérkezelés után.

A lényeg, hogy feltárják a beteg fogat, és kiölik a foggyökérben található idegeket. Ezt követően a fogcsatornát feltöltik, és ha minden jól megy, akkor arra a fogra többé nem lesz panasz. Persze gyökérkezelés után tapasztalható, hogy az adott fog elszíneződik, hosszú évek múltán pedig meg is lazulhat, és a sérüléseket sem fogom érezni, de ne aggódjak ilyesmi miatt, látja, hogy rendesen ápolom a fogaimat, ha eztán is így teszek, akkor nem lesz különösebb gond. A recepciók kaptam is új időpontot a beavatkozásra. és itt már csak azt vártam, hogy végre véget érjen a fájdalom.

Végül arra a napra kikértem magam, mert fel voltam készülve mindenre. Legnagyobb meglepetésemre azonban nagyjából az érzéstelenítő injekciók voltak a legkellemetlenebbek, utána már minden simán ment. Az orvosom gyorsan és precízen dolgozott, pár perc alatt feltárta és kiidegelte a rakoncátlan fogat. A beavatkozást követően persze ott maradt a furcsa íz a számban, de azt mondta, hogy pár óráig a gyökérkezelés után még ne egyek, ám ha már teljesen kiment az érzéstelenítés, ugyanúgy élhetem tovább az életem, mint eddig. Rettentő hálás voltam, és ahogy azt már korábban leírtam, egyáltalán nem fizettem horror összeget a kezelésért. Cserébe maximálisan emberségesen bántak velem, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat érezzem. Őszintén szólva nem szeretném, hogy ennek még egyszer alá kelljen vetnem magam, de ha mégis úgy hozza a szükség, akkor tudom, hogy a fogorvosbudapest.info klinikáján biztos kezekben leszek.